banner final

Homo homini criticus.

gramatică, stil şi ortografie!








M-am uitat, curios nevoie mare, la echipele înscrise anul acesta la Olimpiadele Comunicării. De fapt, nu mă uitam decât ca să mă asigur că suntem şi noi pe acolo. Eram.

M-am mirat văzând că nu sunt decât 39 de echipe înscrise la proba Advertising. Dar m-am gândit că această generaţie de olimpici a sacrificat cantitatea de dragul calităţii. Fiind puţine, mi-am spus că nu ar fi un efort titanic din partea mea să arunc câte o privire pe blog-urile acestora.

Aici mi-a fost dat să fiu neplăcut surprins (iar şi iar) de dezacorduri, greşeli gramaticale şi de lexic, texte foarte (dar foarte) prost scrise - ca o conversaţie seacă dintre două scuipături de seminţe - şi alte grozăvii de fel. Asta ca să fiu gingaş şi să nu pun la socoteală entry-uri lipsite de relevanţă - despre ce film ne place nouă, cum ne-au furat pe noi anul trecut şamd. - şi acele blog-uri, mistice de altfel, care nu conţineau decât test-entry-ul Wordpress.

Nu vreau să numesc vreo echipă sau să dau link spre vreun blog. Nu sunt adeptul umplutului blogroll-ului cu paginile "prietenilor, nu concurenţilor", dar în nici un caz nu fac lobby pentru scoaterea ochilor celuilalt, homo homini lupus sau dog eat dog. Dar pe de altă parte, nici nu voiam să păstrez gustul acesta sec doar pentru mine. De ce am senzaţia că echipele înscrise sunt pur şi simplu cele care au apucat să termine la timp formularele?

Sper să nu creadă cineva că fac asta din cine ce spirit mefistofelic sau prea mult timp liber (deşi ultima variantă e plauzibilă), dar cred că un om de comunicare ar trebui în primul rând să ştie să se exprime şi să nu fie la cuţite cu limba română. Nu cred că este prea mult să ceri gramatică, stil şi ortografie! Titu ştie la ce mă refer.

Sigur că se poate argumenta că aceste probleme nu au legătură cu proba Advertising şi, chiar dacă ar avea, copii doar scriau pe blog. Poate campania făcută de ei este strategică like clockwork şi creativă din cale-afară. În fond, pe blog trebuie să fii cât mai autentic, nu? Să zicem doar că dacă aşa este cineva autentic, atunci poate cea mai mare problemă a lui nu sunt Olimpiadele.

Şi ca să nu vorbesc în gol, ataşez şi câteva screenshots.

Dar, ca să nu uit, au fost şi câteva blog-uri care mi-au plăcut: Brutăria - un blog cu aromă, Grupul de interese - cu interese comune, Specii pe cale de apariţie - nu numai pentru Chief Wiggum.

 

11 Responses to Homo homini criticus.

  1. Carina Says:
    Ce si cum scriu unii pe blog n-are legatura (cred eu) cu felul in care si-au facut campania. In plus, e clar ca foarte multe echipe si-au facut un blog doar pentru olimpiade, fara sa stie la ce foloseste exact. Eu am fost dezamagita de multitudinea de bloguri fara nici macar un post...
  2. 4 AM Says:
    "Laura - Media Planner, anul II, FJSC

    Îmi place fantezia, nu şi realitatea. Dar cum ştiu că nu pot trăi într-o lume paralelă, fantezistă, numai a mea, atunci mi-aş dori ca realitatea s aibă un copy bun, fantezist."

    Deci....sa zic si eu ceva, pe scurt, ca doar e "comment":"Rade ciob de oala sparta!".Si cu asta am spus totul.
  3. Just Blank Says:
    Scopul nu este să râdem, ci să ne corectăm.
    Mulţam pentru pont - am pus litera lipsă.

    Carina: Cât despre faptul că blog-ul nu are legătură cu campania: nu are, dar există şi o probă de blog-uri. Iar dacă nu ştii la ce se foloseşte pickhammer-ul, încerci să nu îi dai drumul. Şi în nici un caz la maxim.
  4. Praf de Pusca Says:
    Imi place faptul ca cineva mai tine la limba romana, nu "limba romaneste".
    Totusi, prefer sa vad un blog cu unele greseli decat sa deschid unul in care e doar un titlu si atat(uneori nici atat).
    Bafta si ne mai auzim! :)
    Iulian
  5. Mistah White Says:
    INVITATIE PTR 6 APRILIE 2008 !!!
    va invitam sa facem o intalnire mare, toata lumea care vrea...www.pimp-my-ad.blogspot.com
    mai radem impreuna putin inainte de prezentari:P...ce ziceti?:D
  6. highSpirito3 Says:
    Putem sa terminam cu polemica? Va rog... Hai sa facem niste lucruri mai constructive ca o lungim prea mult pe tema asta. ;)
  7. Anonim Says:
    Buna iubire! In mod normal tiash zice baH fraEre eJti 1 dobitoK da` cum tie nutzi plak oamenii autentici ma abtzin...
    "Nu vreau să numesc vreo echipă sau să dau link spre vreun blog." O da eu nu numesc echipa eu doar pun poze;;) Tzin sa teanuntz k prima poza nu se vede, a3a nujt a cui e...dar cred k ai o problema cu juramintele... iar a2a poza e dupa un post deal meu.
    Sunt Sasha incantata ;;) - nu sunt sigura k ji u ejti la fel de incantat k mine...
    Mi sa zis k ai postat asta pt k altfel nu ma oboseam sa comentez... nus revoltata(spre deosebire de alte pers f imp si neincuiate...)
    Cel mai important cred k este sa specifik kmi place la nebunie litera "K" ;;) Ai vreo problema??
    Eu chiar nu tentzeleg!!!!!!!!!... fiecare om scrie cum vrea... si credema jtiu lb romana chiar dak am terminat mate-info... poate u nuntzelegi k mie ajami place sa scriu SAU poate k nu e important cum scrii ci ce scrii... sau poate k am(noi) scris pt nijte oameni mai putzin incuiatzi k tine... Dak tu consideri blogu o chestie formala ma bucur pt viatza ta! Sa fie kt mai frumoasa!!!
    aaa da sa nu uit sa te anuntz k blogu nostru Sepia nu participa la concursu de blog... asta e... tea interesat chestia asta? neah - navea farmek.
    PS: Conteaza mai mult sa scrii corect k "esti prost!" decat ce scrii?? Ma bucur k ai fixatzii dragutze;) Sa fi fericit cu normele tale(aa pardon nus ale tale... u te ghidezi dupa altzii...) si poate ne fuckem odata cu mana din tren... desigur fiecare in alt tren;) pa:-h
  8. Sorin Dincea Says:
    Pa, Sasha! =)
  9. biAncA Says:
    Initial cand am vazut post-ul am fost un pic put off, recunosc. Sa fii grammar nazi nu e chiar sexi ;). Sincer am pornit cu ideea sa ma iau un pic de tine Sorin. :D Dar apoi am vazut comment-ul Sashei si mi-am dat seama ca e posibil ca originalitatea in exprimare, cu care sunt total de acord (o sa vedetzi multe tz-uri si sh-uri la Tribal pe blog: http://tribalii.blogspot.com)poate sa dauneze ideii in sine de comunicare, pentru ca sincer nu se mai intelege ce vrei sa spui. :) Nu vreau sa iti spun le ce m-am gandit cand am citit asta: "ne fuckem odata cu mana din tren"...hehe... sau poate chiar asta vroiai sa zici :D. In fine, imi place postul pana la urma pentru ca incinge spiritele si pentru asta Panda, degete mari in sus! ;) - ca sa o tzinem pe romaneasca pana la capat
  10. Just Blank Says:
    Sărutmâna. =)
  11. Alex Says:
    La inceput a fost Kuvantul =))